Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Kunstvlucht - F3A

In deze categorie van modelvliegsport bestaat de 'kunst' uit het zo perfect mogelijk vliegen van figuren. Het F3A programma is een door de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) vastgesteld programma en bestaat uit achter elkaar gevlogen figuren. Deze figuren worden in een z.g. kader gevlogen van 120 graden breed en 60 graden hoog, op een afstand van +/- 150 meter.

De beoordeling van de figuren vindt plaats door 5 deskundige juryleden. Tijdens de vlucht wordt o.a. gelet op afmetingen, symmetrie, snelheid, plaatsing, juiste timing, rolsnelheden, richting, afwerking en sierlijkheid etc.

In de F3A klasse mogen de vliegtuigen maximaal 5 kg wegen en 2 x 2 m zijn. Er wordt vaak gebruik gemaakt van 2 takt of 4 takt motoren. Dankzij de ontwikkeling van krachtige en lichte accu’s worden ook steeds meer elektromotoren als aandrijving gebruikt.


 

Pylonrace - F3D of F5D

De wedstrijdklasse Pylonrace (aangeduid als F3D voor brandstof en F5D voor electro) is een tak van sport voor 'snelle jongens' in de modelvliegsport. Bij pylonracen is het de bedoeling om zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen om een parcours. Het parcours bestaat uit een langwerpige driehoek (basis is 40m en lengte is 180m) waarbij de hoeken worden gemarkeerd door 'pylons'.

Een zogenaamde heat bestaat meestal uit 10 rondjes waarbij met 3 of 4 vliegtuigen tegelijk wordt gevlogen. De vliegtuigen starten met tussenpozen van 1 seconde. In de F3D klasse (brandstof) kunnen de vliegtuigen een snelheid van ± 300 km/u bereiken waardoor de tijdsduur van een heat varieert tussen 1 en 2 minuten.

Voor meer informatie zie: http://www.f3d.nl/